Auto Financiering Berekenen

De ervaring bij Pricewise leert dat consumenten vaak duurder af zijn met een lening via de autodealer. Loont het om te shoppen?

De spaarrentes zijn extreem laag. Als je samen iets kunt afspreken, schiet je er allebei mee op. De spaarder meer rente, jij betaalt een relatief laag tarief. Maar als het even tegenzit en er betalingsachterstanden ontstaan, zet je niet alleen geld maar ook de persoonlijke relatie op het spel. “Ik zou zelf liever niet lenen van familie of vrienden.”

“Onze stelregel 1 is: leen niet. Als je moet lenen, dan is een persoonlijke lening met een vast maandbedrag tegen een lage rente en goede voorwaarden, vaak beter. Baas: “Wij pleiten ervoor dat als je leent, je ook altijd wat eigen geld inbrengt. Maak een combine van spaargeld en een lening bij de aankoop.

Een persoonlijke lening aangaan die je niet de mogelijkheid biedt boetevrij af te lossen, kun je beter laten. “Uiteindelijk wil je zo snel mogelijk van een lening af. Stel je hebt een meevaller, dan wil je ook lekker kunnen aflossen en niet nog eens vijf of tien jaar aan een lening vastzitten”, zegt Baas. “Onverstandig is om langer te lenen dan de levensduur van het product wat je koopt”, stelt Wolfsen. Een bekend voorbeeld is de auto.

Je moet in je portemonnee blijven voelen wat je doet. Is het handig om te lenen bij familie en vrienden?

Oké, doen”, schetst Jeroen Wolfsen. “Maar dat is niet verstandig. Je kunt veel geld besparen door onderzoek te doen.” Arno Baas van Pricewise herkent dat. “Veel mensen gaan niet verder dan hun eigen, vertrouwde financial institution auto financieren.

Het derde nadeel is dat je als je een hypotheek wilt afsluiten, je opeens veel minder kan lenen. Stuit de financial institution bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) op allerlei schulden, dan hakt dat erin, ziet Wolfsen.

“Elke 15.000 euro aan consumptief krediet of persoonlijke leningen, scheelt seventy five.000 euro in de maximale hypotheeksom.” Baas adviseert schulden het liefst te bundelen bij een organisatie die is aangesloten bij de VFN. DeVereniging van Financieringsondernemingen. Het tarief is huge lager, je houdt overzicht en je leent bij een vertrouwde partij. Sowieso adviseert Baas op te passen met doorlopende kredieten.